اعتماد به نفس پائین و اعتماد به نفس منفی :
اعتماد به نفس پائین و اعتماد به نفس منفی :
اعتماد به نفس پائین یکی از مشکلات بسیار بزرگ و مهمی است که هر شخصی ممکن است در زندگی خود تجربه کند.
چند مورد را در این مقاله کوتاه خدمت عزیزان ذکر می کنم:
همه ما انسانها به نوعی از اعتماد به نفس پائین خودمان رنج می بریم و به نوعی می نالیم و به ظاهر مشتاقیم تا اعتماد به نفس مان را بالا ببریم و اعتماد به نفس بالائی داشته باشیم اما ناخودآگاه دچار عادتهای مخفی در خودمان هستیم که در ما شرطی شده اند و اعتماد به نفس مارا پائین نگه داشته اند و نمی توانیم از این رفتارهای خودمان دست بکشیم و از این رو داریم نقش یه آدم اعتماد به نفس پائین و منفی را بازی می کنیم و شاید هم خودمان آگاه نیستیم.
در ادامه برخی از مواردی که ناآگاهانه باعث پائین آمدن اعتماد به نفس مان میشود را ذکر می کنم:
👇
- جوری رفتار می کنیم که دیگران دلشان برای ما بسوزد و یا خودمان را مظلوم نشان میدهیم. مثلا” ما یه آشنائی داشتیم که وقتی با شوهرش دعوا می کرد با وجود اینکه خودش مقصر بود کاری میکرد که شوهر ایشان را بزند تا همه شوهر را مقصر بدونند و وقتی شوهر هم بهش توجه نمی کرد خودشو به مریضی میزد تا به بیمارستان برود و همه بگن چقدر مظلومه طفلکی و ….
- در تلاشیم که فقط دیگران ما را به جلو حل بدهند و هر کاری انجام میدهیم دنبال پایه هستیم و انتظار داریم همیشه باید یکی ما را تشویق کند تا جلو بریم و یا زمانی که ناراحتیم انتظار داریم دیگران تسلی بخش ما شوند.
- در تلاشیم تا هر کسی هر چیزی بهمون گفت فقط جواب “بله” بگیم تا همه از ما خوششان بیاد و دوستمان داشته باشند و غافل از آن هستیم که کارهای اصلی خودمان مانده و باید آنها را نیز انجام بدهیم.
- به هیچ کاری دست نمیزنیم تا مبادا شکست بخوریم چون ترس از شکست خوردن ذهن ما را مسموم کرده است.
- همیشه برای رفتارها بد عادتهای ناسالم خودمان بهانه و دلیل داریم.
- کاری می کنیم همه به ما توجه کنند ، ما را تحسین کنند ، به ما محبت کنند و برامون ترحم داشته باشند.
- مسئولیت کارها و انتخابهایمان را نمی پذیریم وهمیشه خودمان راناتوان و بدشانس ترین فرد دنیا می دانیم که کل دنیا دست به دست هم داده اند تا من نتونم فلان کار را انجام بدهم و یا در زمان و مکان درستی نبودم که اون کار انجام نشد.
- یا در هرکاری شریکی برای خودمان انتخاب می کنیم که اگر کارها خوب پیش نرفت یا ورشکسته شدیم اونو مقصر بدونیم و بگیم بخاطر ایشان فلان بلا سرم اومد یا پولمو از دست دادم و …
- جسارت نداشتن و عدم حضور در جمع ها و خجالتی بودن بیش از حد بدلیل اینکه رنگمان مثل گچ سفید شده و دهانمان خشک میشود.
چاره کار؟
وقتی با کم بودن اعتماد به نفس آشنا شدیم نوبت اینکه چه فکری برای این شرایط کنیم؟
اول باید بپذیریم که با کمبود اعتماد به نفس مان ، اتفاقات ناگواری تابحال برامون رخ داده و باز هم رخ خواهد داد. همچنین با افزایش اعتماد به نفس مان ، اتفاقات بسیار خوبی و ارزشمندتری در آینده خواهد افتاد .
خود من چندین سال پیش زمانیکه اعتماد به نفس کافی نداشتم همه را مقصر میدونستم و همیشه دنبال مقصر می گشتم و وقتی تصمیم گرفتم روی خودم کار کنم و اعتماد به نفس ام را تغییر بدهم اکثر اطرافیانم و دوستانم نمی خواستند من تغییر کنم و پیشرفت کنم و تغییر من باعث میشد آینه آنها نباشم و از آنها پیشی بگیرم و برای همین ناراحت بودند و مقاومت نشون میدادند و یا باعث میشد مدار و فرکانس هایمان تغییر کند و رفته رفته دوستی ها و روابطم با اکثر آنها کمرنگ و کمرنگ تر شود و این برای خود من خیلی خوب بود اما اون زمونها به این موضوع آشنا نبودم و بعضی مواقع برام سخت بود و فکر میکردم دارم اشتباه می کنم ولی حالا می بینم اتفاقا مسیر درستی را انتخاب کرده بودم.
پس بایستی آمادگی لازم را داشته باشیم که پس از تلاش برای افزایش اعتماد به نفسمان، با مخالفتها و سختیهای اطرافیان و دوستان حتما رو به رو خواهیم شد اما واقعیت این است که اعتماد به نفس بالا، ارزش بسیار بیشتری از مزایای داشتن اعتماد به نفس کم دارد و در نهایت به نفع ما تمام خواهد شد.
توصیه من به شما دوست عزیز: کتاب اوج را از دانلود کنید و مطالعه کنید و ازش لذت ببرید.
اعتماد به نفس نداشتن باعث از دست دادن خیلی چیزها میشود؟
1- از دست دادن موقعیتهای شغلی
وقتی اعتماد به نفس مان پائین باشه یا نداشته باشیم، ممکن است شاید خودمان را در حد و اندازه اون شغلها نبینیم؛ اما میبینیم افرادی شغلهای خوب و رؤیایی دارند لزوماً افراد عجیب غریب و خاصی نیستند. آنها فقط با تمرین، باعث افزایش اعتماد به نفس خودشان شدهاند.
2- ذاتا” شاد و خوشحال نخواهیم بود و احساس خوبی نخواهیم داشت.
وقتی اعتماد به نفس پائینی داشته باشیم، گرفتار و اسیر خواستههای دیگران میشویم، شادی و سرزندگیمان کمترخواهد شد.
3- ایجاد سوءتفاهم:
در روابط بخصوص در روابط احساسی بین دو نفر وجود اعتماد به نفس ضروریه و نبود این ویژگی باعث سوءِتفاهم ها میشود و احساس خواهیم کرد درکمان نکرده اند و بعضی مواقع باعث بیاحترامی بین دو طرف خواهد شد.
4- تعارفات ناخواسته :
به دلیل کمبود اعتماد به نفس یا خجولی خیلی زمانها درگیر تعارفات بیجا و ناخواسته خواهیم شد و نمیتوانیم ” جواب نه ” بگوییم. و باعث خواهیم شد تا دیگران بر ما مسلط شوند و نردبانی برای رشد و بالا رفتن دیگران خواهیم بود در حالی که خودمان داریم درجا می زنیم.
5- فرار از مشکلات :
نبود اعتماد به نفس یا کمبود آن باعث میشود به جای حل چالش ها و مسائل و مشکلات ، به فکر پاک کردن صورت مسئله باشیم یا از آنها فرار کنیم.برعکس با افزایش اعتماد به نفس در مقابل دیگران از چرخه باطل زندگی خارج شده و با اینکاردرهای زیادی به روی ما گشوده خواهد شد و زندگی تازهای خواهیم داشت.
برای اطلاعات بیشتر می توانید قسمتی از کتاب اوج را از
راهکارهائی برای افزایش اعتماد به نفس :
-
شناسائی احساسات و کنترل آنها:
خودتون را شناخته و اعتماد به نفس را در وجود خود پیدا کنید. شما باید کاملاً احساسات خود را بشناسید و از آنها فرار نکنید تا بدانید با خودتان در چه وضعیتی هستید!
بعد از شناخت احساسات ، باید سعی کنید در مواقع حساس آنها را مدیریت کنید.
مثلاً نفس های عمیق کشیدن و صبور بودن در زمانهای عصبانی بودن وتلاش در جهت کاهش ناراحتیتان .
یا در مقابل هر چیزی اول فکر کنید و بعد واکنش صحیح نشان دهید و واکنش گرا نباشید و اینکار به تمرین زیادی نیاز دارد. مدیریت هیجانات مثبت و منفی در مواجهه با احساسات خیلی مهمه.
-
تمرین روی ارتباطات غیر کلامی:
در نشان دادن اعتماد به نفس ،ارتباطات غیرکلامی مانند زبان بدن و حالتهای صورت اهمیت زیادی دارند.
تماس چشمی در ارتباطات معجزه میکند. وقتی با آرامش و مهربانی به افراد نگاه میکنید با اینکار باعث میشوید دیگران بیشتر به شما اعتماد کنند و در نتیجه اعتماد آنها، باعث بالا رفتن اعتماد به نفس در شما میشود.
-
نسبت به موقعیتی که دارید راحت باشید:
تا جایی که میتوانید در عین صمیمیت افراد را با اسم کوچک صدا بزنید ودر هنگام صحبت کردن به آنها نگاه کرده و لبخند بر لب داشته باشید و سعی کنید فردی مثبت باشید و این انرژی خوب را در ظاهرتان نیز انتقال دهید.
اگر به افراد نگاه نکنید و از تماس چشمی پرهیز کنید و فقط به زمین نگاه کنید ، خجول و بی اعتماد به نفس به نظر خواهید رسید.
سینه جلو و سر بالا و صاف راه بروید و شل نباشید .میتوانید جلوی آینه بایستید و اینکار را تمرین کنید.
-
شنونده خوبی باشید:
اگر می خواهید اعتماد به نفس تان افزایش پیدا کند، حتما” باید شنونده خوبی باشید و با آرامش و صبر به دیگران گوش کنند و در مواقع مناسب تأیید بدهند و اینکار به معنای موافقت بی چون و چرا و دائمی نیست! بلکه به معنای درک متقابل است.
وقتی به دیگران گوش میکنید، باید به آنها نشان بدهید که برایشان ارزش و احترام و اهمیت قائل اید.
اگر هم با طرف مقابل مخالفید باید به آرامی و منطقی مخالفت کنید. باید به آنها نشان دهید حتی در صورت مخالفت یا انتقاد، موقعیت شان را درک میکنید. قوی باشید. نشان دهید که بدون به کرسی نشاندن حرفتان، میتوانید قاطعانه صحبت کنید.
-
شناخت طرف مقابل:
یکی دیگه از کارهائی که باعث میشه اعتماد به نفس تان بالا بره اینکه طرف مقابلتان را کاملاً بشناسید. شما قراره با او مواجه شوید. در چنین شرایطی با اعتماد به نفس بیشتر ظاهر خواهید شد. با خودتان صادق باشید باید بتوانید با شناخت هدف خود از ابراز احساستان، ارتباط مؤثری را با دیگران شکل دهید.
مثلاً بجای اینکه در یک ملاقات طرف مقابلتان دیر میرسد و شما عصبانی و خشمگین میشوید، در چنین مواقعی بهتره به او تذکر داده و رفتار بدش را گوشزد کنید و دلیل دیر آمدنش را بپرسید و احساسات خود را بی جهت بد نکنید و هر احساسی دارید را ابراز کنید بی انکه بترسید یا در خود بریزید.
-
قدرتمند باشید و احساس ضعف نکنید:
ضعف در مقابل دیگران یعنی اعتماد به نفستان پائین هست. چرا ضعف نشان میدهید؟
آیا بهتر از شما حرف می زند؟ نقصی ندارد؟ خوشتیپ تراز شماست؟ چه مزایائی نسبت به شما دارد؟
الگوهای خیلی زیادی مثل آقای مستر بین، چرچیل ، الویس پریسلی ، نیک ویچیچ ، … با وجود داشتن مشکلات زیادی که ازشون رنج میبردهاند توانسته اند با تمرین اعتماد به نفس خودشون را افزایش دهند و موفقتهای بزرگی را داشته باشند.
-
موقعیت شناس باشید:
برای بازگو کردن مشکل به دیگران، موقعیت شناس باشید.هر سخن جائی و هر نکته مکانی دارد.قبل از اینکه حرف بزنید کمی فکر کنید تا دیگران بیشتر روی شما حساب کنند. وقتی دیگران به حرفهای شما اهمیت بدهند، اعتماد به نفستان خود به خود بالاتر میرود. وقتی طرف مقابل تان حواسش پرته یا عجله دارد و یا کاری برایش پیش آمده، سکوت کرده و بیهوده کلام و ارزش خود را پایین نیاورید.
-
تمرین صحبت کردن با خود:
قبل از صحبت با افراد ، بارها در خانه با صدای بلند و شمرده با خودتان تمرین کنید و اینکار را عادت روزانه خودتان نمائید. اینکار از آشفتگی در مقابل جمع جلوگیری کرده و باعث افزایش اعتماد به نفستان در مقابل دیگران میشود. وقتی مسیر حرفهایتان را بدانید، اعتماد به نفس و کنترل بیشتری در مقابل دیگران خواهید داشت.
از هیچکس و هیچچیز نترسید. خجالت نکشید. شما بهترین موجود روی زمین و اشرف مخلوقاتید.
آیا به نظرتان اینطور نیست؟ و قبول دارین که خاص هستید؟
وقتی در مقابل افکار منفی قرار دارید و میترسید چرخه ترس بوجود میاد یعنی
افکار منفی باعث احساسات منفی شده و احساسات منفی باعث رفتارهای منفی میشود و این چرخه مدام تکرار میشود و باعث پائین آمدن اعتماد به نفس تان میشود.
کافیست افکار منفی را از بین ببرید، احساسات منفی نابود میشود و طبیعتاً رفتار منفیای هم وجود نخواهد داشت. به همین سادگی.
-
رومی رومی یا زنگی زنگی نگاه نکنید:
بعضیها دیدگاه سفید و سیاه دارند و اینکار شما را در محدودیت نگه می دارد.
واقعیت اینکه خیلی از مفاهیم زندگی نسبی اند. نسبت به موقعیت و شرایط ، نتایج، رفتارها و کیفیت ارتباطات مان متفاوت خواهد بود. قضاوتهای کلی میتواند اعتماد به نفستان را کم و پائین کند.
بیشتر انعطافپذیر باشید، لجاجت و وسواس داشتن برای رسیدن به نظرات شخصی ثابت را کنار بگذارید و بپذیرید که گاهی باید به جریان سیال زندگی دل بسپارید.
مثلاً وقتی با یک قضاوت کلی می گویید : ” تو همیشه شلخته و نامنظمی ” یا ” تو همیشه نمره کم میاری ” با اینکار اعتماد به نفس طرف مقابل را هم داغون میکنید.
-
استفاده از ” و ” به جای “اما ” :
برقراری ارتباط خوب با دیگران و محبوبیت میان آنها باعث شکلگیری اعتماد میشود و این انرژی مثبت، اعتماد به نفس شما را بالا میبرد. اگر میخواهید در مقابل دیگران اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید از به کار بردن کلمه ” اما ” بپرهیزید و به جای آن از ” و ” استفاده کنید. اگر هزار بار هم یه نفر را تعریف و تمجید کنید ولی در آخر یه ” اما ” اضافه کنید با اینکار همه تعریف و تمجید هایتان را زیر سوال برده اید.
به این دو جمله خوب نگاه کنید و آنها را مقایسه کنید:
” کارهای این هفته ات خوب بود و راضی ام و فقط مونده فلان گزارش که آنها را تا آخر امروز برام ارسال کن. ”
” این هفته کلی کار انجام دادی اما گزارش را برام نفرستادی. ”
یا:
” همیشه فعال و زرنگ هستی اما سرموقع کارها را تحویل نمی دهی. ”
” تو احساس مسئولیت می کنی و همیشه فعال و زرنگ هستی و سر موقع کارها را تحویل میدهی. ”
یا”
” خوب یاد میگیری و تمرکز خوبی داری. ”
” خوب یاد میگیری اما باید تمرکزت را بیشتر کنی.”
میبینید ،جملات دوم بار مثبت بیشتری دارند.
-
خواندن کتاب در مورد اعتماد به نفس:
برای این مورد به لینک زیر مراجعه کنید و … صفحه از کتاب اوج بنده را میتوانید به رایگان دانلود کنید و مطالعه کنید : 👇
کتاب اوج :
و نکته آخر…
اگر میخواهید اعتماد به نفستان زیاد شود، در راستای افزایش اعتماد به تنفس دیگران هم بکوشید.
ما همه به همدیگر متصل هستیم و رشد همه ما به همدیگر وابسته است.
توصیه پایانی ما، آینده بهتری برای شما رقم میزند…!
” مطالعه کتاب اوج “
برای اطلاعات بیشتر می توانید قسمتی از کتاب اوج را از
دیدگاهتان را بنویسید